Processed with VSCO with s2 preset

Sparks of joy

Gir klærne dine deg glede?

Egentlig et enkelt spørsmål, men vanskelig å ta til seg for mange. Om jeg har et nyttårsforsett dette året som jeg skal leve etter når det kommer til garderoben min, så er det å være mye mer restrektiv på nye innkjøp til garderoben min. Jeg vil at alle de tingene jeg kjøper meg, selv helst undertøy og basisplagg skal gi meg glede. Hvorfor det, lurer du sikkert på nå?

Om du har Netflix, så har du muligens allerede sett noen episoder av Marie Kondo sin serie, der hun rydder opp hjemme hos ulike par. Jeg synes denne serien skiller seg ut ved å ta opp en del problemstillinger som jeg tror mange kjenner seg igjen i, uten å virke overveldene eller dømmende.

Vi har alle et forhold til klær. Min filosofi har alltid vært at plaggene mine gir meg noe ekstra, en glede eller selvtillitt. Jeg går aldri i klær jeg ikke liker (og har dermed sagt nei til mange samarbeid på grunn av dette). Når jeg kjøper meg noe, så tar jeg meg god tid, uansett om det er dyrt eller rimelig. Jeg shopper ikke for å shoppe, men for at det jeg kjøper skal ha en god levetid og gi meg glede når jeg ser på det eller tar det på.

Marie Kondo snakker mye om dette. Spesielt når det er på tide å skille seg fra plaggene du ikke lenger bruker. Gir plagget deg glede? Om ikke, så kan du donere eller selge det videre. Hun sier også at du skal takke plagget. Dette gjør at du får mindre angst i forhold til at du kanskje ikke har brukt plagget like mye som du hadde villet. Kanskje er det et plagg med kvitteringen på som du aldri brukte? Da er det viktig å takke plagget for at det har fått deg til å innse hva du ikke liker eller kler. Dette er en veldig fin tanke. Selvsagt er det best om vi ikke gjør bomkjøp, men hei, det skjer oss alle!

A9C87B58-3B4C-48BD-8DFF-EBFB5AE3ED56

Hvordan finner du ut om klærne dine gir deg glede? Faktisk er det veldig enkelt. Med Kondo sin metode så legger du alt du eier av plagg på sengen og tar opp ett og ett plagg som du ser om gir deg glede. Start med de plaggene du vet ikke lenger gir deg noe og spar de vanskeligste tilslutt. Det vil si spesielt de plaggene som du har sentimentale følelser mot (mer om dette i et eget innlegg).

Processed with VSCO with s2 preset  

Siden vi skal flytte, kjenner jeg at denne prosessen kommer til å hjelpe meg veldig. Jeg har også som mange andre, for mye som jeg ikke lenger bruker. Men istedenfor å få altfor dårlig samvittighet for dette, så skal jeg takke plaggene og både donere til venner, Fretex og selge noen godbiter videre. Ofte er det slik at man har kjøp ting man trodde var sin stil, for så oppdage at det ikke var det. En annen ting som har skjedd med meg er at jeg faktisk har gått opp en størrelse. Før var jeg XS, nå er jeg S og det betyr at det faktisk er mye som ikke lenger passer. Og slikt skjer. Selv har jeg blitt bredere over ryggen etter fødselen og dette får jeg ikke gjort noe med.

Men det har nå også lært meg at jeg ikke lenger skal kjøpe ting som passer kun akkurat, men heller gå opp en størrelse om det står om centimeter for passform (før valgte jeg alltid den minste størrelsen).

Hvorfor skrive om dette på en mandag? Hvorfor ikke ta fatt i dette ikveld? Sett deg å se på og lag en plan for din egen garderobe. Jeg lover at du blir smittet av ryddemagien!

4 Comments

 • Jorun
  Posted January 21, 2019 1:06 pm 0Likes

  Såå bra innlegg 😊viktig å ha fokus på!

  • Silje Pedersen
   Posted January 22, 2019 12:04 pm 0Likes

   Tusen takk, Jorun. Ja, og jeg må si at dette programmet fikk meg skikkelig i tankeboksen:) Ha en fin tirsdag!

 • Inger
  Posted January 22, 2019 9:19 pm 0Likes

  Hei😊
  Bra innlegg, følger Marie Kondo selv.
  Har et spørsmål, hva slags plagg hadde du på deg 8. januar? Tenker på det fine lilla blomstrete stoffet vi ser litt av.
  Og hvor kommer det fra?

  • Silje Pedersen
   Posted January 23, 2019 5:32 pm 0Likes

   Hei Inger, Godt å høre! Det var en kjole fra Days Like This. Du finner den helt sikkert på salg nå! Hilsen Silje

Leave a comment